Postnatale gymnastiek

Voel je goed dankzij een postnatale cursus

Zwangerschap en bevalling hebben enorme eisen aan je lichaam gesteld. Je buik groeide en je interne organen moesten steeds dichter naar elkaar toe bewegen om ruimte te maken voor je baby.

Maar maak je geen zorgen: na de bevalling begint het natuurlijke herstelproces. Het helpt om veel van de veranderingen die je de afgelopen maanden hebt ervaren ongedaan te maken. Als je dit proces wilt versnellen en een geweldig resultaat wilt bereiken, is een postnatale cursus een uitstekende keuze. Vergeet niet dat postnatale oefeningen ook cruciaal zijn om je bekkenbodem te versterken.

Maar onthoud altijd: je bent bevallen van een baby. Het is heel normaal dat je lichaam is veranderd. Zie het als een prachtig geschenk van de natuur.

Inhoud

  1. Wat is postnatale lichaamsbeweging?
  2. Waarom is postnatale lichaamsbeweging zo belangrijk?
  3. Begin met rustige postnatale oefeningen
  4. Makkelijke oefeningen voor de kraamtijd
  5. Lichaamsbeweging na de bevalling - belangrijke tips
  6. Ondersteun je lichaam na de bevalling
  7. Belangrijke vragen over postnatale gymnastiek

-------------------------------------

Tip: Ontdek Studio Belize® Ontwerpstudio voor baby- & kinderproducten - Ontdek het nu!

-------------------------------------

rueckbildungskurs

Postnatale gymnastiek: Voel je goed dankzij een postnatale cursus

1 Wat betekent postnatale oefeningen?

Postnatale oefeningen helpen je om je lichaam weer strak te krijgen na de bevalling. Zo kun je bijvoorbeeld je overbelaste buik weer steviger maken. Maar postnatale gymnastieklessen hebben ook belangrijke voordelen voor de gezondheid: ze kunnen voorkomen dat je baarmoeder indaalt of dat je last krijgt van incontinentie. Daarom is het belangrijk dat je na de eerste tijd met je baby begint met postnatale lichaamsbeweging.

Het belangrijkste is echter dat je jezelf niet overbelast. Vooral na een zware bevalling, zoals een keizersnede, heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. En ook al heb je wat tijd nodig om te wennen aan je nieuwe dagelijkse leven met je baby, je moet jezelf niet onder druk zetten. In het begin zijn een paar lichte oefeningen voldoende om je lichaam te trainen.

Als je je over een paar weken of maanden fit genoeg voelt, kun je altijd volledig aan postnatale gymnastiek gaan doen - het is nooit te laat.

2 Waarom is postnatale gymnastiek zo belangrijk?

Er zijn veel goede redenen waarom je na de bevalling zou moeten beginnen met postnatale gymnastieklessen:

  • Om je bekkenbodem te versterken
  • Om te voorkomen dat je inwendige organen verslappen
  • Zodat je na de bevalling weer kunt genieten
  • Om incontinentie te voorkomen
  • Om je buik en rug te versterken voor een mooie, vrouwelijke houding

Deze redenen laten zien hoe belangrijk en heilzaam postnatale lichaamsbeweging kan zijn voor je lichaam en je welzijn na de bevalling.

Kruipmat - EverMat
Warm, zacht & dempend

3. Begin met rustige postnatale oefeningen

De tijd direct na de bevalling staat bekend als de postnatale periode - een fase van rust en herstel. Kort na de bevalling word je onderzocht door een arts. Met zijn goedkeuring kun je beginnen met rustige postnatale oefeningen. Het mooie hiervan is dat je veel oefeningen comfortabel liggend kunt doen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over fysieke belasting.

Tip van de verloskundige: Stressvrij met postnatale oefeningen

Zet jezelf niet onder druk met de postnatale oefeningen. Als je tijd hebt, is het natuurlijk geweldig. Maar volgens mij is het veel belangrijker dat je eerst went aan je "nieuwe" leven en je op je gemak voelt. Je kunt het begin van postnatale oefeningen bijvoorbeeld ook uitstellen tot na de eerste drie weken.

4. eenvoudige oefeningen voor de kraamtijd

Bekkenbodem aanspannen en ontspannen

Doe deze oefening liggend. Span je bekkenbodem aan als je inademt. Ontspan hem weer als je uitademt. 10 herhalingen zijn ideaal. Je kunt deze oefening meerdere keren per dag herhalen.

Bekken kantelen

Je kunt deze oefening ook liggend doen, het beste in bed. Je benen zijn rechtop en je voeten staan stevig op de grond. Ontspan je hele lichaam terwijl je inademt. Duw je bekken naar beneden als je uitademt. Herhaal deze oefening 10 keer.

kletterdreieck-mit-rutsche

RICKI RACKA
Klimdriehoek met glijbaan

Tip van de verloskundige: Ondersteuning met bekkenbodemkegels

Ik heb gemerkt dat veel vrouwen vaak niet precies weten hoe ze hun bekkenbodem geïsoleerd moeten aanspannen. Bekkenbodemkegels en kegels kunnen hierbij een grote hulp zijn.

Let op: Begin pas met oefenen na toestemming van een arts

Het is essentieel dat je pas begint met sporten als je arts je heeft onderzocht en groen licht heeft gegeven. Bespreek tijdens dit onderzoek welke sporten je zou willen doen en vraag specifiek of en in welke mate ze voor jou mogelijk zijn.

bücherregal-weiss
Boekenplank - MOKU
Tijdloos & modulair

5. Sporten na de bevalling - belangrijke tips

In een tijd waarin er veel druk ligt op veel vrouwen om een paar weken na de bevalling een "perfect" lichaam te hebben, is het belangrijk om te onthouden wat voor een wonder je hebt verricht. Laat de druk niet te groot worden als het om lichaamsbeweging gaat.

De eerste zes tot acht weken na de bevalling moet je zware oefeningen vermijden. Gewichtheffen of vechtsporten kun je gerust achterwege laten.

Als je toch vroeg wilt beginnen met sporten, kun je het beste een van deze sporten kiezen en die alleen op een matige intensiteit beoefenen:

  • Zwemmen
  • nordic walking
  • wandelen
  • schaatsen
  • yoga
  • Pilates

Deze activiteiten betrekken je hele lichaam en helpen het te versterken. Zelfs met lichte training zul je binnen een paar weken merken hoe je lichaam verandert.

kinderkleiderschrank-kindergadrobe
MOKU
De kindergarderobe

Zorg ervoor dat u zich aan de instructies houdt: Volg de instructies van je arts met betrekking tot lichaamsbeweging

Als uw arts u om wat voor reden dan ook afraadt om te sporten of bepaalde sporten als te riskant bestempelt, stel uzelf dan niet bloot aan gezondheidsrisico's - volg de instructies van uw arts strikt op.

Postnatale gymnastiek: alleen of in een groepsles?

De beslissing of je alleen, in je eigen tempo en in alle rust postnatale oefeningen wilt doen of wilt deelnemen aan een groepsprogramma is helemaal aan jou. Er zijn tegenwoordig verschillende cursussen waaraan zelfs moeders en hun baby's samen kunnen deelnemen. Dit is praktisch omdat je je baby gewoon mee kunt nemen en jezelf een oppas kunt besparen.

Contact met andere moeders kan heel waardevol zijn na de bevalling. Praten over zwangerschap, geboorte en het nieuwe leven met een baby biedt steun en nieuwe perspectieven. Als je van gezelligheid houdt, is een groepsprogramma misschien iets voor jou.

Als je besluit een postnatale cursus te volgen, kun je het beste bij je zorgverzekeraar informeren of de kosten worden vergoed.

Bij het maken van je keuze is het belangrijk dat de cursus een vorm van postnatale oefening biedt die je leuk

vindt.

Geef je de voorkeur aan individuele, begeleide oefeningen of houd je meer van postnatale fitness of workouts?

Tip: Doe je postnatale oefeningen het liefst alleen en in alle rust thuis? Er zijn online ook talloze aanbiedingen die je hierbij kunnen helpen. Verschillende video's op YouTube of begeleide online cursussen zijn gemakkelijk toegankelijk en bieden je flexibiliteit.

wickelkommode-weiss
Luiertafel MOKU
Voor onvergetelijke momenten met je kind

6. Je lichaam ondersteunen na de geboorte

Om je lichaam mooi en gezond te houden, is het belangrijk om je levensstijl hierop aan te passen. De beste manier om je lichaam en geest holistisch te ondersteunen is door aandacht te besteden aan de volgende punten:

  • Beweeg elke dag.
  • Eet gezond en evenwichtig.
  • Vermijd stress en mentale belasting.
  • Drink elke dag twee tot drie liter water of ongezoete kruidenthee.
  • Vermijd nicotine, alcohol en drugs.
  • Neem regelmatig tijd voor jezelf.

7 Belangrijke vragen over postnatale gymnastiek

Wanneer is het juiste moment voor postnatale oefeningen?

Begin met de eerste lichte oefeningen een paar dagen na de bevalling, terwijl je nog in het kraambed ligt. Zodra je je fit voelt, meestal tussen de derde en zesde week na de bevalling, kun je verdere postnatale oefeningen en sportactiviteiten zoals zwemmen, wandelen of postnatale yoga in je dagelijkse routine opnemen. Het is nooit te laat om te beginnen met postnatale training, zelfs als je er niet meteen na de bevalling mee bent begonnen.

Hoe vaak en hoe lang moet ik postnatale oefeningen doen?

Je kunt je postnatale oefeningen twee tot drie keer per dag doen. In het algemeen is het aan te raden om ook na de postnatale fase actief te blijven om je lichaam en geest op de lange termijn te versterken. Uitwisseling met andere moeders, bijvoorbeeld op het gratis HiPP My BabyClub forum, kan motiveren en inspireren.

Welke soorten postnatale lichaamsbeweging zijn er?

Postnatale oefeningen omvatten lichte oefeningen die vaak direct in bed kunnen worden gedaan. In postnatale lessen kun je lichte workouts verwachten die de bekkenbodem en het hele lichaam versterken. Postnatale fitness is meer gericht op uithoudingsvermogen en helpt het lichaam te versterken. Yoga en Pilates zijn ook geweldige opties om je lichaam en geest goed te doen.

Dekt de ziektekostenverzekering de kosten?

Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van postnatale cursussen. Als dit voor jou niet het geval is, zijn er alternatieve opties. Je kunt ook zelf thuis postnatale oefeningen doen met behulp van gratis online instructiefilmpjes. Een andere optie is om met andere moeders samen te komen en samen een privé postnatale cursus te organiseren. Je verloskundige kan je zeker wat oefeningen laten zien.

Op zoek naar designproducten voor de babykamer? Ontdek dan nu Studio Belize!

×