Scandi stijl

Scandi-stijl: 5 tips voor een gezellig huis

Gezelligheid is een topprioriteit in de Scandinavische landen! Het gebruik van natuurlijke materialen en zachte kleuren verandert elke kamer in een uitnodigend thuis voor familie en vrienden. De populaire Scandi-stijl staat voor duidelijke lijnen en functionaliteit zonder overbodige decoraties.

Wilt u deze eigentijdse woonstijl, die de nadruk legt op eenvoud, ook in uw huis implementeren? Laat je dan inspireren door onze inrichtingstips en designideeën voor de Scandinavische woonstijl!

Hier vind je praktisch advies en tips over hoe je deze look met eenvoudige middelen in je huis kunt realiseren - veel plezier!

------------------------------------

Principe van geluk

Lagom "In perfecte balans

"Lagom" is het Zweedse geluksprincipe. Het staat voor een leven in balans en tevredenheid. Deze filosofie wordt weerspiegeld in de Scandinavische levensstijl, die duurzaamheid en waardering voor het moment benadrukt.

In termen van Scandi interieurdesign wordt "Lagom" gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke materialen, de prioriteit voor kwaliteit en een heldere, natuurliefhebbende sfeer.

- Bell Kink

Oprichter van Studio Belize

Inspiratie voor inrichting

Wat is de Scandi-stijl?

Scandinavisch design, dat in de jaren 1950 ontstond in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland, wordt gekenmerkt door een stroming die eenvoud, minimalisme en functionaliteit benadrukt.

Trouw aan het principe "hou het simpel", vertrouwen de Scandinaviërs op een goed doordachte selectie van meubels en designobjecten voor hun interieurs.

Het interieurontwerp van de Scandi-stijl is onopvallend, gezellig, met een rechtlijnig, duidelijk ontwerp dat zowel praktisch als functioneel is. In Scandinavisch design zijn functie en een gevoel van welzijn altijd in harmonie met vorm.

Inhoud

  1. Ontdek de Scandi-stijl: eenvoud ontmoet natuur
  2. Hoe bereik je de Scandi-stijl thuis (instructies)
  3. Tip 1: Het kleurenpalet van uw Scandinavische inrichting
  4. Tip 2: Gezelligheid door Scandinavische materialen
  5. Tip 3: Verlichting in Scandinavische stijl
  6. Tip 4: Meubels voor de Scandinavische look
  7. Tip 5: Inrichten in Scandinavische stijl
  8. De Scandi stijl voor elke kamer
  9. Ontwerp je woonkamer in Scandinavische stijl
  10. Scandinavische stijl voor je slaapkamer
  11. Keuken in Scandinavische stijl

1. Ontdek de Scandinavische stijl: eenvoud ontmoet natuur

Scandinavisch inrichten betekent toegang bieden tot diverse ontwerpen voor iedereen. Een centraal aspect van deze woonfilosofie is de diepe verbondenheid met de natuur. Dit wordt weerspiegeld in het gebruik van natuurlijke materialen en organische vormen in meubels en decoratieve items, evenals in een bewuste, duurzame aanpak. Vooral Zweden en Noren waarderen hun uitgestrekte bossen en velden, die diep geworteld zijn in hun interieurstijl. Maar verschillende Scandinavische levensstijlen kenmerken ook de Scandinavische woonstijl. Het Zweedse "Lagom " staat bijvoorbeeld voor het streven naar een evenwichtig leven, wat tot uiting komt in de woonruimte door een perfecte mix van gezelligheid en minimalisme. De Deense hygge daarentegen benadrukt een warme, uitnodigende sfeer.

2 Hoe je de Scandi-stijl thuis kunt bereiken (instructies)

De trendy Scandi-stijl in je huis introduceren is makkelijker dan je denkt! Het is niet nodig om meteen alle meubels te renoveren of te vervangen. Kleine aanpassingen zijn vaak al genoeg om Scandinavische charme binnen je eigen vier muren te brengen. Hier zijn de vijf belangrijkste tips en trucs voor jou!

scandi-style-sitzecke

3. Tip 1: Het kleurenpalet van je Scandinavische inrichting

De inwoners van Denemarken, Zweden en Noorwegen houden over het algemeen niet van felle kleuren. Hoewel er uitzonderingen zijn en kleurrijke accenten welkom zijn, overheersen eenvoudige kleuren zoals wit, beige en grijs.

4e tip 2: Gezelligheid door Scandinavische materialen

Kenmerkend voor Scandinavië zijn de ontelbare bossen en ongerepte locaties, en daarom wordt voor meubels de voorkeur gegeven aan lokaal hout. Lichtgekleurde houtsoorten zoals spar, berk of den staan centraal. Dit natuurlijke materiaal straalt warmte uit, voegt frisse accenten toe en is bovendien duurzaam.

regal-weiss-niedrig
MOKU stellingkast
Modulair & uitbreidbaar

5. tip 3: verlichting in scandinavische stijl

Verlichting speelt een centrale rol in de Scandinavische woonstijl, want de lange zomerdagen in Scandinavië duren helaas niet het hele jaar door. In de donkere maanden van het jaar zorgen verschillende lichtbronnen voor een gezellige sfeer en zetten ze accenten.

6. Tip 4: Meubels voor de Scandinavische look

Bij het kiezen van meubels zoals sofa's of fauteuils moet je neigen naar neutrale kleuren. Zorg ervoor dat je meubels niet alleen comfortabel zijn, maar ook functioneel en eenvoudig van ontwerp, zodat ze niet te massief lijken en tijdloos blijven.

buecherregal-weiss

MOKU boekenkast
Modulair & uitbreidbaar

7. Tip 5: Inrichten in Scandi-stijl

Je hoeft niet meteen je hele huis in Scandinavische stijl in te richten. Het kan tijd kosten om een nieuwe stijl in je huis te introduceren. Veel interieurliefhebbers beginnen met kleine stapjes en banen zich geleidelijk een weg naar voren.

8 De Scandinavische stijl voor elke kamer

Wil je je huis in Scandinavische stijl inrichten, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen? Het goede nieuws is dat de Scandi-stijl gemakkelijk kan worden gerealiseerd in bijna elke kamer - of het nu de woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer is. Scandinavische decoratie kan ook moeiteloos worden geïntegreerd in kinderkamers of eetkamers. Leg jezelf dus niet te veel druk op en begin met de kamer die voor jou het belangrijkst is. We laten je zien hoe je de Scandi-stijl daar gemakkelijk kunt implementeren.

wickelkommode-weiss
Commode MOKU
In hoogte verstelbaar & modulair

9. Ontwerp je woonkamer in Scandinavische stijl

De woonkamer is vaak het middelpunt van het huis, waar het niet alleen praktisch, maar ook bijzonder gezellig moet zijn. Je kunt deze gezellige sfeer gemakkelijk creëren met de Scandi-stijl. De beste manier om dit te doen is door deze tips voor je Scandinavische woonkamer op te volgen:

  • Lichte kleuren: creëer een heldere en uitnodigende basis voor de Scandinavische stijl. Dit betekent dat je de muren in zo licht mogelijke kleuren moet schilderen, zoals wit, crème of beige.
  • Warm licht: Een lichte, vriendelijke woning verhoogt het welzijn - de Scandinaviërs hebben dit al lang ingezien! Met een mooie staande lamp naast je bank kun je een gezellige leesplek creëren.
  • Gezellige sofa: De Scandi-stijl wordt vooral benadrukt door een opvallend meubelstuk zoals een grote zithoek. Kies een eenvoudig model dat je steeds opnieuw kunt inrichten met decoratieve kussens en dekens.
  • Stijlvolle prints: Ondanks de voorkeur voor eenvoudige elegantie hebben patronen een vaste plaats in de Scandinavische woonkamer, vooral op textiel en accessoires zoals kussens, vloerkleden, foto's en vazen.
  • Natuurlijke materialen: Het rustgevende effect van de natuur is onmisbaar in je Scandinavische woonkamer. Meubels en decoratieve objecten van hout en textiel van natuurlijke materialen kenmerken de ontspannen look.

10 Scandi stijl voor je slaapkamer

De slaapkamer kan ook in Scandinavische stijl worden ingericht. Heldere lijnen creëren een harmonieuze sfeer. Typisch voor slaapkamermeubels in Scandinavische stijl zijn mat witte lakafwerkingen en lichtgekleurde natuurlijke houtsoorten, maar ook:

  • Materiaalmix: In de Scandi-stijl kunnen veel meubels ook worden gecombineerd uit verschillende series zonder dat er een chaotische uitstraling ontstaat. Zorg er bij verschillende houtsoorten voor dat de materialen bij elkaar passen.
  • Gereduceerde decoratie: Scandinavisch design mag dan wel eenvoudig zijn, maar dat maakt je slaapkamer niet minder gezellig. Met minimalistische decoraties, expressieve wanddecoraties en eenvoudige kandelaars kun je je eigen persoonlijke oase van rust creëren.
  • Gezellig textiel: Decoratieve kussens of een sprei brengen de nodige gezelligheid in de kamer en zetten ook kleurrijke accenten die je in een goed humeur brengen.

11. Keuken in Scandinavische stijl

De klassieke landhuisstijl hoeft niet altijd de eerste keuze te zijn! Een Scandinavische keuken maakt indruk met zijn veelzijdigheid in kleurkeuze:

  • Klassieke kleurkeuze: Wit blijft favoriet, vaak gecombineerd met delicate pasteltinten en subtiele natuurlijke kleuren. Een mix met moderne materialen zoals marmer zorgt voor een gezellig, levendig design.
  • Trendlook: Naast wit is ook een monochrome Scandi-look in zwart en wit erg populair. Donkere kleuren creëren contrasten en geven de keuken helderheid en rust.
  • Gezelligheid: De typische Scandinavische gezelligheid wordt gecreëerd door houten planken, linnen theedoeken en jute vloerkleden.
  • Patroonmix: Een ingetogen ontwerp kan worden versterkt met textiel met patronen. Een harmonieuze mix van materialen maakt de Scandinavische keuken compleet.
×