Kinderzimmer-Einrichtung

De babykamer inrichten

Van de experts van Studio Belize® - Ontwerpstudio voor kinderproducten:

De geboorte van het geliefde kind nadert en ouders beginnen na te denken over de eerste babykamer. Wat hoort er thuis in een babykamer? Wat zijn de must-haves? Welke inrichting en welk speelgoed zijn belangrijk vanuit pedagogisch oogpunt? Waar moet ik beginnen bij het plannen van de babykamer? In dit blogartikel lees je hoe je de eerste babykamer plant en inricht, welke spullen het waard zijn om voor de geboorte aan te schaffen en waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van de eerste babykamer in het algemeen. Veel leesplezier - laat je inspireren!

Voordat je begint na te denken over de specifieke meubels voor de kamer van je kind en de stijl van inrichten, moet je je van één ding bewust zijn. De babykamer hoeft niet perfect te zijn voor de geboorte! Natuurlijk is het leuk om te kijken naar de mooie speelhoeken, ledikantjes en houten speelgoed op Pinterest en Instagram, maar raak niet gestrest van de perfect ingerichte babykamers. Het inrichten van de kamer van je eerste kind kost tijd, en dat is niet erg.

Inhoud

  1. Het ontwerp van de babykamer plannen

  2. Kinderkamer voor meisjes of voor jongens

  3. Muurontwerp voor de kinderkamer

  4. Welke muurkleur voor de babykamer?

  5. Meubels voor de babykamer

  6. Tips voor veel opbergruimte in de babykamer

Hoe richt ik meubels in de kinderkamer in en hoe ontwerp ik deze?

duurzaame-babyproducten-ontwerp-bellkink

1. De inrichting van de kinderkamer plannen

Bij het plannen van het meubilair voor de kinderkamer moet je er rekening mee houden dat het gebruik van de kinderkamer sterk verandert tussen het moment van de geboorte, het 1e levensjaar en richting het 2e levensjaar van het kind. De grootte van de kinderkamer is ook een factor om rekening mee te houden bij het ontwerpen van de kamer.

Welke ruimtes heeft een kinderkamer?

  • Hoek voor creativiteit
  • Speelruimte
  • Slaapgedeelte
  • Ruimte om je terug te trekken
  • Ruimte om luiers te verschonen (meestal in stadsappartementen)
  • Borstvoedingshoek (vaak ook in de woonkamer)

Voordat ouders echter beginnen met het kiezen van de inrichting voor de kinderkamer, moeten ze eerst een inrichtingsstijl afspreken. Het is vaak zinvol om je te oriënteren op een foto die je bijzonder mooi vindt.

Welke inrichtingsstijlen zijn er voor kinderkamers?

  1. Klassiek Scandinavisch
  2. Modern
  3. Boho
  4. Minimalistisch
  5. Speels

Welke stijl zou jij kiezen?

2. kinderkamer voor meisjes of voor jongens

De kinderkamer voor jongens blauw en de kinderkamer voor meisjesroze. Die dagen zijn voorbij. Steeds meer ouders kiezen voor een genderneutrale kinderkamer met neutrale en warme kleuren. Duurzame materialen zoals rotan, bamboe en echt hout worden steeds vaker gebruikt in moderne en genderneutrale kinderkamers.

Vooral kinderbedden van rotan geven de kinderkamer een zeer hoogwaardige en natuurlijke uitstraling. De cognac-achtige kleur van het robuuste materiaal is neutraal en past prachtig bij natuurlijk textiel in de kinderkamer.

pikler-klimdriehoek-glijbaan-moeder-baby

RICKI RACKA®

Klimdriehoek met Glijbaan

meer-informatie-button-klimdriehoek

3. Wandontwerp voor de babykamer

Je hebt gekozen voor een stijl voor de inrichting van de babykamer. Nu is er een fundamentele vraag. Wil je ook de muur van de kinderkamer op een speciale manier ontwerpen? Als je besluit om de muur van de kinderkamer te ontwerpen, moet je daarmee beginnen voordat je de kamer inricht met kindermeubels en speelgoed.

ledikanten-babybedjes-babywieg

Welke opties zijn er voor het ontwerpen van de muren van een kinderkamer?

  1. Behang voor de kinderkamer
  2. Muurstickers
  3. Borders
  4. Muurverf voor kinderkamers

Met deze opties kun je de muren van je kinderkamer op een heel eigen manier inrichten. Verf een of meer muren in de kleur die je mooi vindt, maak een ensemble van twee kleuren of accentueer afzonderlijke delen van de kinderkamer. Alleen al kinderbehang biedt veel mogelijkheden voor decoratie. Het is vaak zinvol om een tijdloos wandontwerp te kiezen voor de kinderkamer. Houd rekening met de hoeveelheid werk, kies de ontwerpoptie die het beste bij je past en ga aan de slag!

4 Welke muurkleur voor de kinderkamer?

Contrastrijke en gedempte (of onverzadigde) kleuren, zoals pasteltinten, zijn perfect voor het ontwerp van de kinderkamer. Ze hebben een kalmerend effect op het kind, worden goed waargenomen en bevatten weinig irriterende stoffen.

Muurverven van het merk CAPAROL ICONS zijn erg goed en aan te bevelen. De kleuren zijn "Made in Germany" en de beschikbare tinten zijn gewoonweg prachtig. Speciaal voor kinderkamers biedt CAPAROL ICONS de kinderkamercollectie. De samengestelde kleuren variëren van pastelkleuren, licht felle kleuren tot rustgevende en neutrale tinten.

Ze zijn afgestemd op de behoeften van de verschillende zones van de kinderkamer. De kleuren nodigen kinderen uit om te spelen, dromen, ontdekken, slapen en creatief te zijn.

kinderzimmerkollektion-wanfarbe-caparol-icons

Afbeelding: CAPAROL ICONS website

We hebben de kleuren van CAPAROL ICONS gebruikt in onze ontwerpstudio. Ze zijn erg duurzaam, bedekken mooi en zien er prachtig uit.

5. Meubels voor de babykamer

De verschoonhoek

De verschoonruimte wordt gebruikt vanaf de geboorte en moet daarom al in een vroeg stadium worden ingericht. Koop een aankleedkussen met de juiste hoogte voor jou en je partner. Je moet zo recht mogelijk op de commode kunnen staan. Het moet ook een omvalbeveiliging hebben. Een kinderkledingkast is ook voordelig vanaf de geboorte. In eerste instantie wordt hij gebruikt om babykleding in op te bergen en later om kinderkleding in op te bergen. De kinderkledingkast wordt vaak lange tijd gebruikt. Het is een zeer aanwezig kindermeubel dat samen met het kinderbed, het ontwerp van de muur en de textuur van het textiel de inrichtingsstijl van de kinderkamer bepaalt.

Welke kinderkamermeubels zijn belangrijk voor de verschoonhoek?

  • Verzorgingsunit
  • Omvalbeveiliging
  • Mobilee
  • Kinderkledingkast

Hoe wordt de speelruimte van een kinderkamer ingericht?

klimdriehoek-pikler-kinderopvang

De speelruimte van een kinderkamer verandert veel in de eerste twee jaar na de geboorte. Kort na de geboorte, wanneer de baby nog niet mobiel is, bestaat het meestal uit een speelkleed of beter een mooi speelkleed, speelboog en grijpspeelgoed.

Vanaf het eerste levensjaar, wanneer de baby een mobiele peuter is geworden, verschuift de focus naar het ondersteunen van het kind door beweging. Veel beweging en het trainen van de hand/voetcoördinatie bevordert de motoriek, creativiteit en het zelfvertrouwen van de peuter. Hiervoor is de aanschaf van klimspeelgoed, bijv. een Pikler Driehoek zinvol. De aanleiding voor de aanschaf van zo'n klimdriehoek is vaak de 1e verjaardag.

Als opbergruimte voor speelgoed en boeken kunnen dan Montessori speelgoedplanken worden aangeboden vanaf de leeftijd van 1 jaar. Deze zijn leeftijdsadequaat voor je peuter en door peuters zelf goed te bereiken.

Welke speel- & kindermeubels horen thuis in de speelhoek van een kinderkamer?

  • Speelkleed
  • Speelboog
  • Grijpspeelgoed
  • Pikler Driehoek
  • Montessori speelgoedplank
  • Houten speelgoed
  • Kinderboeken

Terugtrekken

Peuters en kinderen hebben ook hun eigen plekje nodig. In deze ruimte kunnen kinderen alleen zijn, uitrusten of boeken kijken. Deze zone van de kinderkamer moet worden ontworpen in rustgevende kleuren. De "look & feel" van het gebruikte textiel moet dit kalmerende effect van de retraite ook ondersteunen.

tipitent-kinderopvang

Welke speelkamer- en kinderkamermeubels horen thuis in de retraite van een kinderkamer?

  • Tent
  • Vloerbed
  • Montessori boekenplank
  • Kleuren van muren en textiel moeten rustgevend zijn

Slaapruimte

Kort na de geboorte slapen baby's meestal in het bed van hun ouders. Dit verandert na verloop van tijd en afhankelijk van het kind tussen het 1e en 2e levensjaar. Daarna gebruiken veel gezinnen kinderbedden, die meestal eerst in de slaapkamer van de ouders worden geplaatst en dan naar de kamer van het kind worden verhuisd.

vloerbed

Welk kindermeubilair past in het slaapgedeelte van een kinderkamer?

  • Babybed
  • Doorgroeiledikant
  • Hoogslaper
  • Huisbed
  • Gordijnen (verduisterend)

Creatieve hoek

De creatieve hoek maakt deel uit van de speelruimte en wordt vooral gebruikt door kinderen tussen 3 en 5 jaar. Hier schilderen, kneden en knutselen de kinderen. Voor de baby- en peuterkamer is deze zone van de kinderkamer daarom niet erg relevant.

Welke kinderkamermeubels horen thuis in de creativiteitshoek van een kinderkamer?

  • Kindertafel
  • Kinderstoelen

ledikanten-sale-babybedjes

Borstvoedingshoek

Borstvoeding geven is een natuurlijke, vanzelfsprekende en alledaagse handeling. Borstvoeding geven gebeurt ook in de stress van alledag en kan, maar hoeft niet altijd, soepel te verlopen. Daarom is het belangrijk om het jezelf gemakkelijk te maken in de borstvoedingshoek. Zoek een plek waar je je prettig voelt. Deze plek hoeft niet per se in de babykamer te zijn. Het kan ook in de woonkamer zijn, bijvoorbeeld met uitzicht op de tuin.

Zet een comfortabele stoel of fauteuil neer en een mooi bijzettafeltje, misschien met een karaf water en glazen. Sommige moeders lezen hun favoriete boek of tijdschrift terwijl ze borstvoeding geven. Er moet echter wel altijd een gaasje beschikbaar zijn om de baby te laten boeren. Voor moeders die prijs stellen op rust tijdens de borstvoeding, wordt de babykamer vaak aanbevolen als plek voor de borstvoedingshoek. De moeder kan alleen zijn en heeft de tijd om diep adem te halen.

6. Tips voor veel opbergruimte in de babykamer

Bij het inrichten van kleine kinderkamers is de integratie van voldoende opbergruimte een bijzondere uitdaging.

Hoe kan opbergruimte worden gecreëerd in de kinderkamer?

  • Maak onderscheid tussen "vaak gebruikte spullen" & "zelden gebruikte spullen".
  • Speelgoed rouleren
  • Sorteer speelgoed dat niet bij de leeftijd past
  • Hoogslapers met geïntegreerde kleerkasten of plaatsen voor kinderbureaus
  • Gebruik van kinderkasten met kledingstangen

Op zoek naar een cadeau voor de 1e verjaardag? Lees ons blogartikel: Het perfecte cadeau voor 1 jarigen

×