baby-schlafsack

Babyslaapzak: De gids - tips voor elk seizoen

Het staat buiten kijf dat goed slapen heel belangrijk is voor de ontwikkeling van je baby. Het babyslaapzakje is een belangrijk onderdeel van de eerste uitrusting van de baby en kan zorgen voor een veilige en rustige slaap als het op de juiste manier wordt gekozen en gebruikt.

Inhoud

  1. De juiste maat
  2. Baby winterslaapzak & baby zomerslaapzak - Wat is het verschil?
  3. Hoe doe ik de slaapzak om bij mijn baby?
  4. Mijn baby wil niet slapen?

Wat moet ik weten over de babyslaapzak?

duurzaame-babyproducten-studiobelize

1. De juiste maat

De maat van de slaapzak speelt een doorslaggevende rol, want de slaapzak moet je baby genoeg ruimte bieden om te ravotten. De baby moet zich echter alleen met veel moeite op zijn buik kunnen draaien. Als de slaapzak te groot is, bestaat het risico dat de baby te veel warmte verliest en te veel beweegt.

Babyslaapzak: Wat is de juiste maat op welke leeftijd?

  • Voor een baby van 7 maanden is slaapzak babymaat 68/74 (voor lichaamslengte 68-75 cm) ideaal.
  • Als je baby 5 maanden oud is, wordt de babyslaapzak maat 62/68 (voor lichaamslengte 62-68 cm) aanbevolen.
  • Voor een baby van 9 maanden is slaapzak baby maat 68/74 weer geschikt.
  • Als je baby 4 maanden oud is, is slaapzak baby maat 62/68 een goede keuze.

Een algemene vuistregel voor het bepalen van de ideale slaapzak baby maat is: lichaamslengte min hoofdlengte plus 10 cm. Zo heeft je baby voldoende beenruimte en kan hij comfortabel slapen.

2. Baby winterslaapzak & baby zomerslaapzak - wat is het verschil?

Het seizoen bepaalt welke babyslaapzak je moet kiezen. De baby winterslaapzak is gevoerd en biedt meer warmte. Voor een kamertemperatuur onder de 20 °C kies je best een Baby Winter Slaapzak. Hier moet de baby ook een rompertje en een rompertje met lange mouwen dragen.

ledikanten-babybedjes-babywieg

Voor de babyslaapzak zomer is het daarentegen voldoende als je baby alleen een rompertje draagt. Bij kamertemperaturen boven de 26 graden hebben baby's en peuters alleen een rompertje met korte mouwen nodig - zonder babyslaapzak zomer.

Hoe doe ik mijn baby een slaapzakje aan?

De vraag "Wat doe ik mijn baby aan in de babyslaapzak?" is een van de meest gestelde vragen. Het antwoord hangt af van het seizoen en de kamertemperatuur:

  • In de winterslaapzak voor baby 's kun je je baby het beste aankleden met een rompertje met lange mouwen of een pyjama van katoen.
  • In de zomerslaapzak voor baby's volstaat een rompertje onder de lichte zomerslaapzak.
  • Bij kamertemperaturen van 22-23 °C kun je je baby aankleden in een slaapzak en pyjama.

Zorg ervoor dat je je baby in de slaapzak geen sokjes of mutsje opdoet om oververhitting te voorkomen.

4. Mijn baby wil niet slapen?

Het kan gebeuren dat je baby moeite heeft om in slaap te vallen ondanks een knus slaapzakje. Probeer je baby in slaap te krijgen door een rustgevende omgeving te creëren, bijvoorbeeld met een gelijkmatige kamertemperatuur, gedimde verlichting en zachte slaapliedjes.

Vergeet niet dat een goede babyslaapzak veel kan doen om je baby te helpen een rustige nacht te hebben. Zorg er dus voor dat je de juiste slaapzak baby kiest voor je kleintje en kleed hem goed aan.

Misschien vind je het volgende artikel ook leuk: Babybedje Perfect Opgemaakt: Veilig en rustig slapen

×