Ratgeber

Montessori Spielzeug

Uitspraken en citaten

Waarom geven ouders de voorkeur aan Montessori-speelgoed voor hun kinderen?

Hoewel de term Montessori-speelgoed als zodanig niet bestaat, zijn er verschillende aspecten die een stuk speelgoed de moeite waard maken om als Montessori-speelgoed beschouwd te worden. Ideaal voor het ontwikkelen van de fijne motoriek, praktische levensvaardigheden en cognitieve vaardigheden - met Montessori speelgoed investeer je in de toekomst van je kind.

montessori-spielzeug

Waarom geven ouders de voorkeur aan Montessori speelgoed voor hun kinderen?

Wat is Montessori speelgoed?

De term Montessori speelgoed bestaat als zodanig niet. Er zijn echter speelgoedartikelen die specifiek zijn ontworpen om overeen te komen met de Montessori-onderwijsmethode en vaak worden aangeduid als Montessori speelgoed.

Wat betekent Montessori speelgoed?

Montessori speelgoed kan worden beschouwd als speelgoed dat zorgvuldig is ontworpen om de principes van zelfgestuurd leren, ontdekken en praktische levensvaardigheden te ondersteunen, die centraal staan in de Montessori-methode.

Kernkenmerken van Montessori speelgoed:

 • Natuurlijke materialen: Montessori speelgoed wordt typisch gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, metaal, katoen en wol, en niet van plastic. Deze keuze is niet alleen milieuvriendelijk maar biedt kinderen ook een tactiele, sensorische ervaring die hun cognitieve ontwikkeling kan bevorderen.
 • Doelgericht ontwerp: Elk speelgoed is ontworpen met een specifiek doel of leerdoel in gedachten, zoals het ontwikkelen van fijne motoriek, het begrijpen van ruimtelijke relaties of het leren van praktische levensactiviteiten (zoals veters strikken, knopen dichtmaken of het gebruik van bestek).
 • Eenvoud en esthetiek: Montessori speelgoed is vaak eenvoudig van ontwerp. Ze hebben geen hoge stimulatieniveaus zoals knipperende lichten of elektronische geluiden, die typerend zijn voor veel hedendaags speelgoed. Het idee is om de concentratie van het kind te behouden en hem of haar diepgaand te laten verkennen hoe het speelgoed werkt.
 • Zelfcorrectie: Veel Montessori materialen zijn ontworpen om zelfcorrigerend te zijn. Dit betekent dat het kind zelf fouten kan herkennen en corrigeren zonder directe tussenkomst van een volwassene. Bijvoorbeeld, puzzelstukken die alleen passen op hun juiste plaatsen leren het kind op natuurlijke wijze over de juiste plaatsing door trial and error.
 • Realiteitsverbinding: Het speelgoed bootst vaak echte objecten en gereedschappen na, geschaald naar kindermaat. Dit helpt kinderen om te leren omgaan met alledaagse items en hun omgeving effectiever te begrijpen.
 • Stimulering van exploratie: Montessori speelgoed stimuleert exploratie en ontdekking. Ze zijn vaak modulair of open van opzet, waardoor kinderen ze op verschillende manieren kunnen gebruiken, afhankelijk van hun creativiteit en ontwikkelingsfase.

Waarom geven ouders de voorkeur aan Montessori speelgoed voor hun kinderen?

Montessori speelgoed wint steeds meer aan populariteit onder ouders, en dat om goede redenen. Deze speelgoedartikelen bieden kinderen niet alleen amusement, maar bevorderen ook hun ontwikkeling op diverse manieren:

 1. Bevordering van onafhankelijkheid: Montessori speelgoed is zo ontworpen dat het kinderen aanspoort om zelfstandig te leren en te ontdekken. Deze speelgoedartikelen moedigen kinderen aan om zelf oplossingen te vinden en actief deel te nemen aan het leerproces, wat hun onafhankelijkheid en zelfvertrouwen versterkt.

 2. Ontwikkeling van praktische levensvaardigheden: Veel Montessori speelgoed simuleert echte situaties en objecten, wat kinderen helpt praktische levensvaardigheden te leren, zoals schoenen strikken, knopen openen en sluiten, of het gebruik van bestek. Deze vaardigheden zijn essentieel voor de dagelijkse zelfstandigheid van kinderen.

 3. Sensorische stimulatie en cognitieve ontwikkeling: Door het gebruik van natuurlijke materialen bieden Montessori speelgoed een rijke sensorische ervaring die belangrijk is voor de cognitieve ontwikkeling. Verschillende texturen, gewichten en vormen helpen kinderen hun sensorische waarneming en motorische vaardigheden te verbeteren.

 4. Focus op geconcentreerd spelen: In tegenstelling tot veel moderne speelgoed, dat is overladen met lichten en geluiden, kenmerkt Montessori speelgoed zich door een eenvoudig ontwerp. Dit bevordert langere concentratiefasen en een diepgaand spel, wat de aandachtsspanne en het probleemoplossend vermogen verbetert.

 5. Duurzaamheid en veiligheid: Omdat Montessori speelgoed doorgaans gemaakt is van milieuvriendelijke materialen, kiezen ouders deze ook vanwege hun duurzaamheid en minder belasting voor het milieu. Bovendien zijn ze vaak veiliger en duurzamer dan speelgoed gemaakt van plastic.

 6. Ondersteuning van de algehele ontwikkeling van het kind: Montessori speelgoed ondersteunt niet alleen specifieke leerdoelen zoals fijne motoriek of ruimtelijk inzicht, maar bevordert de fysieke, emotionele en intellectuele ontwikkeling van kinderen in het algemeen.

Voorbeelden van populaire Montessori speelgoed

Voorbeelden van populaire Montessori speelgoed zijn klimdriehoeken, stapeltorens, vormsorteerders, ineengrijpende kommen, praktische levensborden (zoals sloten, bouten en grendels) en sensorische dozen. Deze speelgoedartikelen zijn bedoeld om kinderen te helpen concentratie, coördinatie en een gevoel van orde te ontwikkelen, wat overeenkomt met de pedagogische doelen van de Montessori-methode.

×