bell-kink

Babybedjes: Bell Kink over duurzaam ontwerp

Ontwerpster Bell Kink en het team van haar Berlijnse ontwerpstudio, Studio Belize, creëren duurzame designklassiekers voor gezinnen. Hun portfolio omvat producten zoals babybedden, klimdriehoeken, kinderstoelen, speelmatten en nog veel meer. Hun ontwerpbenadering combineert design, duurzaamheid, pedagogie en duurzaamheid.

De oprichter en ontwerper van Studio Belize® in een interview:

Hoe definieer je design?

Bell Kink: Voor mij is design de creatieve samensmelting van vorm en functie. Het gaat om het creëren van een ruimte of object dat niet alleen esthetisch mooi is, maar ook functioneel en duurzaam. In termen van kindermeubilair betekent dit het creëren van ruimtes en meubels die de kinderkamer begrijpen als een algehele compositie. De ontwikkeling van kinderen, hun gevoelens en emoties moeten net zo goed worden meegenomen in het ontwerpproces als hun veiligheid en welzijn.

"Design is de samensmelting van vorm en functie."

Ik ontwerp kindermeubels zodat ze samen met hun gezin tijden kunnen creëren en overleven. Om dit mogelijk te maken, stellen mijn ontwerpen de hoogste eisen aan kwaliteit, constructie en materialen. Mijn ontwerpen worden op vele manieren gecreëerd, heroverwogen en geoptimaliseerd. Want ontwerpen van Studio Belize worden naast hun esthetiek ook gekenmerkt door tijdloosheid. Niet alleen qua design, maar ook qua duurzaamheid en robuustheid. Mijn ontwerpen moeten kunnen verouderen met de gezinnen, rijpen en hun sporen nalaten. Ze begeleiden gezinnen bij hun ervaringen, in goede en stormachtige tijden. Onze objecten brengen tijd door met gezinnen. Ze worden een deel van de familie en daar ben ik trots op.

duurzaame-babyproducten-designer-bellkink

Kun je je ontwerpproces voor ons beschrijven?

Bell Kink: Mijn ontwerpproces begint altijd met het idee hoe het meubelstuk of de ruimte het kind kan ondersteunen in zijn ontwikkeling. Kalmte en gevoelens van veiligheid en geborgenheid spelen hierbij een belangrijke rol.

"De algehele compositie van de ruimte & het gevoel van veiligheid."

Als ik bijvoorbeeld een babybedje ontwerp, denk ik na over hoe het de baby zal beïnvloeden en hoe het eruit zal zien in de kamer. Daarnaast neem ik in het ontwerp mee hoe het babybedje zich kan aanpassen aan de veranderende behoeften en mogelijkheden van het kind. Ontwerpelementen zoals vormen en kleuren zijn hierbij net zo belangrijk als de functionele onderdelen. Veiligheidsaspecten en de veranderende behoeften van kinderen op hun respectievelijke leeftijden en van ouders maken net zo goed deel uit van het ontwerpproces als esthetiek.

Een babybedje dat met het kind meegroeit, kan bijvoorbeeld heel anders worden ontworpen. Meegroeien betekent dat het babybedje zich aanpast aan de ontwikkeling van het kind en ook aan de veranderende behoeften/gebruiksdoelen van de ouders. Dit gebeurt bijvoorbeeld door in hoogte verstelbare matrasposities voor de baby, door afneembare wiegrails als toegang voor de beweeglijke peuter, of door volledig afneembare zijpanelen die het babybed veranderen in een dagbank en zo het babybed veranderen in een rustplek voor de 2-3-jarige peuter.

"meegroeibedden passen zich aan de behoeften van het kind & de ouders aan."

Wanneer veel klanten denken aan meegroeibabybedden, denken ze aan het babybed 70x140, dat kan worden omgebouwd tot een verlengd kinderbed dat meer ruimte biedt aan het opgroeiende kind tussen 5-7 jaar. In feite wordt deze functie van het meegroeibed niet vaak gebruikt, omdat kinderen op deze leeftijd meestal een nieuw bed willen. Ze willen dan vaak niet meer in hun babybed slapen, wat de functie dan vaak overbodig maakt. Dit is een goed voorbeeld van hoe goed ontwerp en constructie heel dicht bij de echte en oprechte behoeften van kinderen en ouders moeten staan om echte emotionele en functionele meerwaarde te bieden.

Meer hierover in het volgende artikel: Design ontmoet vakmanschap

pikler-klimdriehoek-met-glijbaan

RICKI RACKA®

Klimdriehoek met Glijbaan

meer-informatie-button-klimdriehoek

Waarom zijn duurzaamheid, materialen en kwaliteit belangrijk bij kindermeubilair?

Bell Kink: Kwaliteit, hoge kwaliteit, de materialen en ik zou daar ook duurzaamheid en design aan toe willen voegen, zijn meer dan alleen productkenmerken. Ze zijn een uitdrukking van de waarden van de ouders, hun levensstijl en hun eigen ambities. Klanten kopen kwaliteitsmeubels om aan hun eigen eisen op deze punten te voldoen. Klanten die niet om deze punten geven, kopen IKEA.

"Kwaliteit, duurzaamheid en design zijn uitdrukkingen van ouderlijke waarden".

Begrijp me niet verkeerd. Bedrijven als IKEA spelen een belangrijke rol in onze samenleving door design en goede meubels toegankelijk te maken voor de massa. Ik bedoel, wie heeft er nog nooit bij IKEA gekocht. Designobjecten zijn gewoon iets anders. Ze zijn voor klanten die in een andere levensfase zitten en andere eisen stellen aan hun meubels en die van hun kinderen. Sommige ouders geven gewoon de voorkeur aan een meer individueel design en een hogere kwaliteit, die ze kunnen vinden bij designers, designstudio's, designwinkels of onafhankelijke meubelfabrikanten. IKEA babybedden en IKEA kindermeubels hebben gewoon een ander niveau van individualiteit, duurzaamheid en duurzaamheid. Het is gewoon een andere levensstijl en een andere reeks waarden achter bedrijven zoals IKEA.

Wat drijft je om steeds weer nieuwe ontwerpen te maken?

Bell Kink: Het is de passie om kinderen en hun families te helpen een ruimte te creëren die hen koestert en gelukkig maakt. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om kinderen en gezinnen te ondersteunen door middel van design en duurzaamheid. Als moeder weet ik enerzijds hoe belangrijk duurzaam en functioneel gezinsmeubilair is, maar ik weet ook hoe gelukkig schoonheid, verfijnde details en bijzondere materialen mensen kunnen maken. Dit geldt waarschijnlijk niet voor iedereen. Er is echter een speciaal type mens dat geraakt wordt door details, verfijnd vakmanschap en niet alledaagse ontwerpen en dat gefascineerd is door de symbiose van mooi en functioneel.

ledikanten-babybedjes-sale

Het is de passie om mee te denken, om te optimaliseren in zowel functioneel als emotioneel opzicht. Want duurzaamheid betekent niets anders in meubelmaken. Ik geloof dat we onze wereld kunnen verbeteren door een goed duurzaam ontwerp. Door meubels te maken die duurzaam, functioneel en mooi zijn, helpen we onze planeet te behouden voor toekomstige generaties. Het is deze passie voor design en creativiteit die me motiveert om elke dag oplossingen te vinden en te creëren.

Hoe zie je de toekomst van design en specifiek kindermeubilair?

Bell Kink: Ik zie de toekomst van design, en kindermeubilair in het bijzonder, als meer gericht op duurzaamheid en aanpasbaarheid. Omdat de behoeften en mogelijkheden van gezinnen, kinderen en ouders voortdurend veranderen, moeten meubels zich aan deze veranderingen kunnen aanpassen.

"Producten en waardecreatie in de meubelindustrie moeten CO2-neutraal worden."

Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat onze producten en de waardecreatie in de meubelindustrie milieuvriendelijker en CO2-neutraal worden. Dit betekent dat we hoogwaardige, duurzame materialen moeten gebruiken en schadelijke chemicaliën moeten vermijden, maar ook dat we onze bedrijfsmodellen moeten aanpassen. Verkopen in de vorm van Circular Economy en verhuurmodellen aanbieden als aanvulling op de traditionele verkoop. Dit zijn thema's die we al aanbieden bij Studio Belize en die we blijven ontwikkelen.

Eén ding is echter tijdloos, de hoge eisen van mensen met een gezin. Hun verlangen om zich thuis te voelen, de behoefte om te genieten van tijd met hun familie, hun geliefden, en om hun eigen familie het best mogelijke te bieden. Het is precies voor deze familiemensen dat ik meubels maak.

Misschien vind je het volgende artikel ook interessant: Babybed - de perfecte manier om het voor te bereiden: Veilig en ontspannen slapen

×