baby

De controverse over kinderkamerontwerpen: Is "Sad Beige" schadelijk?

Van de experts van Studio Belize® - Ontwerpstudio voor kinderproducten:

Er is momenteel een verhit debat op sociale media: Is het kleurenschema "Sad Beige" echt een goede keuze voor de kinderkamer? De meningen lopen uiteen en veel ouders vragen zich af welk kinderkamerinterieur het juiste is. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van deze huidige interieurtrend , evenals alternatieven en of de kritiek op "Sad Beige" eigenlijk wel terecht is.

Hoe moet het kleurenschema van de kinderkamer eruit zien?

babywieg-ledikanten-babybedjes

Het kleurenschema van de kinderkamer is belangrijk! Het beïnvloedt niet alleen de sfeer van de kamer, maar kan ook de stemming en het gedrag van je kind beïnvloeden. Aanhangers van de "droevig beige" trend, of mooier "toon op toon", waarderen het kalmerende en neutrale effect van de gedempte beige tinten die harmonieus op elkaar aansluiten. Zij stellen dat dit neutrale kleurenschema een kalme en ontspannen sfeer creëert in de kinder- of babykamer, wat bevorderlijk is voor de concentratie en het welzijn van het kind. Bovendien kunnen neutrale kleuren zoals een canvas gemakkelijk worden gecombineerd met andere kleuren en elementen, wat je meer flexibiliteit geeft bij het inrichten van de kinderkamer. Nog een voordeel van neutraliteit: toon op toon is genderneutraal! De tijd dat je een meisjeskamer in roze en een jongenskamer in blauw inrichtte, is al lang voorbij.

Critici daarentegen klagen dat "triest beige" te saai en monotoon is voor een kinderkamer. Ze pleiten voor sterkere kleuren die de creativiteit en activiteit van kinderen stimuleren. Als je twijfelt over het kleurenschema voor de kamer van je kind, kun je ook alternatieven overwegen. Pastelkleuren zijn bijvoorbeeld een geweldig alternatief. Ze zijn zacht en rustgevend.

Maar wat zeggen ontwikkelingspsychologen over het kleurenschema van een kinderkamer? Het kleurenschema van de kinderkamer is niet zo bepalend voor de ontwikkeling van het kind als vaak wordt aangenomen. Veel belangrijker zijn de interacties van de baby of peuter met zijn omgeving en het soort speelgoed dat hij gebruikt.

"Stimulatie van de zintuigen is cruciaal bij het spelen van baby's en peuters."

Volgens ontwikkelingspsychologen speelt speelgoed dus een centrale rol. Speelgoed dat kan worden aangeraakt, vastgepakt en gevoeld is fundamenteel voor de perceptuele ontwikkeling en vroege ontwikkeling van het kind. De Pikler Driehoek met Glijbaan bijvoorbeeld, biedt je baby verschillende manieren om zijn omgeving te verkennen en zijn motorische vaardigheden te ontwikkelen. Net als wandrekken in de kinderkamer en ander natuurlijk houten speelgoed stimuleert het de tastzin, coördinatie en motoriek van je baby en bevordert zo zijn ontwikkeling.

pikler-klimdriehoek-met-glijbaan-rickiracka

RICKI RACKA®

Pikler driehoek met glijbaan

meer-informatie-klimdirehoek

Babykamer: meer dan alleen een babykast

Bij het inrichten van een babykamer denken veel mensen meteen aan de babykast, de commode en hetbabybedje. Maar naast deze klassiekers van kinderkamer muurkleur,muurtattoo's of kinderbehang , zijn er nog andere elementen die het karakter van de inrichting van de babykamer bepalen:

  • Babybed
  • Kinderkledingkast
  • Montessoriplank
  • Vloerkleed
  • Gordijnen
  • Textielcompositie (het samenspel van textiel)

De inrichting van de kinderkamer moet niet alleen esthetisch mooi zijn, maar ook de ontwikkeling van het kind bevorderen. Vergeet niet dat de kinderkamer een plek moet zijn waar je kind kan spelen, leren, rusten en groeien.

Conclusie

Of je nu van de "Sad Beige" trend houdt of er een hekel aan hebt, het belangrijkste is dat je een kinderkamer creëert die de ontwikkeling van je kind stimuleert en een plek is waar je kind zich prettig en veilig voelt. En vergeet niet dat de kleur van de kinderkamer niet het belangrijkste is, het juiste speelgoed en de activiteiten die je je kind biedt zijn veel belangrijker.

Misschien ook interessant voor jou? Blog artikel: Babybedjes: Bell Kink over duurzaam ontwerp

×