spielmatte-baby

Speelmatten: De perfecte aankoop

Van de experts van Studio Belize® - Ontwerpstudio voor kinderproducten:

Baby's houden van beweging. Het is belangrijk voor hun ontwikkeling en een natuurlijke behoefte. Het draaien van het lijfje van de kleine baby, het grijpen van omringende speeltjes, buikdutjes en het begin van de eerste kruippogingen. Om ervoor te zorgen dat baby's comfortabel liggen en zich niet verwonden bij het bewegen en kruipen, wordt een zachte onderlaag aanbevolen. De speelmat, ook wel kruipmat genoemd, is meestal een van de eerste kinderproducten die jonge ouders kopen.

"Het speeltapijt moet huidvriendelijk, veilig en aantrekkelijk zijn.


duurzaame-babyproducten-bellkink


De speelmat kan praktisch overal worden neergelegd, maakt harde vloeren comfortabel, beschermt de baby tegen koude oppervlakken of parket, dient als valbescherming bij het klimmen en biedt bovenal zowel baby als ouders veel ruimte om te spelen en te knuffelen. Ze zijn er in alle maten en gemaakt van verschillende materialen. Sommige ouders geven de voorkeur aan decoratieve speelmatten, anderen aan effen matten. De materialen van de speelmatten kunnen ook natuurlijk of kunstmatig zijn en verschillen in hun compatibiliteit met de huid van de baby.

Voordat je een kruip-, kinder-, baby- of speelmat koopt , is het verstandig om je bewust te zijn van de belangrijkste aankoopcriteria en productkenmerken.

Inhoud

  1. Speelmatten voor kinderen: welke maat?
  2. Welke eigenschappen moeten kindermatten hebben?
  3. Van welk materiaal moet een speeltapijt gemaakt zijn?
  4. Welk ontwerp moet ik kiezen?
  5. Uitschuifbare speelmatten voor kinderen
  6. FAQ voor kruipmatten

Waar moet ik op letten als ik een speeltapijt of kruipmat koop?

1. Speelmatten voor kinderen: welke maat?

De grootte van de kindermat moet afhangen van het gewenste gebruik en de gewenste gebruiksduur. Kleine babydekens hebben meestal maar een vrij korte levensduur. Ze dienen als comfortabele basis voor baby's zolang ze niet mobiel zijn.

Als baby's beginnen te kruipen, is een groter speelkleed zinvol. Als het kruipmatje langere tijd gebruikt moet worden, kies dan een matje dat ook gebruikt kan worden om buiten te spelen of voor een picknick aan het strand op vakantie. Grotere speelmatten of uitbreidbare of meegroeiende kindermatten met een elegant design zijn hier handig. Als al duidelijk is waar het speeltapijt thuis het grootste deel van de tijd zal liggen, is het zinvol om de oppervlakte van de kinderkamer of de speelruimte in de woonkamer op te meten en te weten welke afmetingen het speeltapijt moet hebben.

2. Welke eigenschappen moeten kindermatten hebben?

De functie van de speel- of kruipmat en het gewicht hangen af van de dikte en het materiaal.

Speelmatten moeten de volgende eigenschappen hebben:

  • Huidvriendelijk
  • Vrij van schadelijke stoffen
  • Wasbaar / afveegbaar
  • Isolerend (bescherming tegen koude oppervlakken)
  • Comfortabel voor baby & ouders
  • Lange levensduur
  • Aantrekkelijk ontwerp
  • Uitbreidbaar in grootte
  • Opvouwbaar / oprolbaar
  • Gemakkelijk te vervoeren
  • Voldoet aan de conformiteitsvereisten
  • Biedt bescherming tegen vallen
  • Onderkant met antislipfunctie

3. Van welk materiaal moeten speelmatten gemaakt zijn?

De eenvoudige en goedkopere kruipmatten van kunstschuim zonder hoes zijn meestal verkrijgbaar in een dikte van 1 cm. Hier komt de huid van de baby in direct contact met de chemisch geproduceerde schuimmat.

Speelmatten van hogere kwaliteit hebben meestal een dichtere kern en een hoes van veganistisch kunstleer of natuurlijke materialen (bijv. biologisch katoen). PU-leer is bijzonder slijtvast, is gemakkelijk schoon te vegen en heeft ook een antislipfunctie.

De matten van schuim of de kern van matten met hoezen zijn meestal gemaakt van PE-schuim, kunststoffen zoals PP (polypropyleen), EVA (ethyleenvinylacetaat) of ABS (acrylonitrilbutadieen-styreencopolymeer).

Als kruipmatten zonder hoes worden gebruikt waarbij de huid van het kind in direct contact komt met het kunstschuim of plastic, moeten ouders er absoluut zeker van zijn dat de speelmatten geen weekmakers of andere schadelijke stoffen bevatten.

Zelfs als deze matschuimen OEKO TEX gecertificeerd zijn, bestaat het risico dat peuters stukjes van de mat afbijten als ouders niet opletten en ze inslikken. Dit kan niet gebeuren met duurzame speelmatten met een compatibele hoes.


De betere keuze zijn zeker kindermatten met hoezen gemaakt van compatibele materialen zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen of OEKO TEX gecertificeerde materialen. De huidvriendelijke hoezen beschermen baby's en peuters tegen schadelijke stoffen en allergenen uit het plastic. De hoezen voorkomen ook dat kinderen stukjes van de mat afbijten en inslikken.

Speelmatten voor kinderen die PVC, lak of weekmakers bevatten, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en moeten absoluut worden vermeden.

4. Welk design speelmat moet ik kiezen?

Smaken verschillen hier. In principe is het zeker zinvol voor ouders om zich af te vragen of ze waarde hechten aan natuurlijke materialen, huidvriendelijkheid en het duurzaamheidsaspect. Dan zijn kindermatten met aantrekkelijke hoezen aan te raden. Deze zijn verkrijgbaar in veel verschillende designs en patronen. Ze zijn meestal stijlvoller vormgegeven en dragen bij aan een aangenamere sfeer in huis dan de kunstschuimmatten zonder hoes.

Als de ouders niet zoveel belang hechten aan het duurzaamheidsaspect, zijn de schuimrubberen matten zonder hoes ook een mogelijkheid; ze zijn meestal verkrijgbaar in heel kleurrijke en speelse patronen.

ledikanten-babybedjes-verkoop

5. Uitbreidbare speelmatten voor kinderen

Er zijn kindermatten en kruipmatten met verschillende structuren op de markt. Er zijn bijvoorbeeld oprolbare of opvouwbare speelmatten of ook de in elkaar grijpende puzzelmatten.

De structuur van de speelmat moet verstandig en praktisch zijn. Als de kindermat niet de hele dag op één plek moet liggen, moet hij snel verplaatsbaar of demonteerbaar zijn.

FAQ over speelmatten:

Wat is een speeltapijt?

Een speelmat beschermt baby's en peuters tegen verwondingen tijdens het spelen en kruipen en tegen koude en oncomfortabele oppervlakken. Ze zijn opvouwbaar, oprolbaar of kunnen in elkaar worden gezet. Daarnaast dienen speelmatten als valbescherming.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een speelmat?

Omdat baby's en peuters graag dingen in hun mond stoppen en voorwerpen opzuigen, moeten ouders ervoor zorgen dat de kinderen niet in contact komen met schadelijke stoffen of delen van de mat of het matschuim afbijten en inslikken .

Welke speelmat is het beste?

De beste speelmat bevalt je, is gemaakt van veganistisch kunstleer of natuurlijke materialen, biedt jou en je kind bescherming en comfort zonder een gevaar te vormen voor je kind.

Het volgende artikel is ook interessant: Babybedden: Bell Kink over duurzaam ontwerp

×