kleinkind-ipad

Van Paw Patrol & Mom Shaming: Overprikkeling door tekenfilms

Van de experts van Studio Belize® - Ontwerpstudio voor kinderproducten:

Hallo en welkom bij het magazine! Is het je ooit opgevallen hoe gefascineerd je peuter is door Paw Patrol? Het is bijna alsof de kleurrijke wereld van pratende honden en snelle beelden een magische aantrekkingskracht heeft op onze kleintjes. Maar heb je je ooit afgevraagd of deze tekenfilms misschien een stimulus overload voor je kind kunnen zijn? In dit blogartikel bekijken we dit probleem en geven we een aantal handige tips om ermee om te gaan.

Inhoud

  1. De fascinatie van Paw Patrol
  2. Overprikkeling door tekenfilms als Paw Patrol
  3. Alternatieven voor tekenfilms zoals Pow Patrols
  4. De druk van "momshaming"
  5. Keith Chapman - De man achter Paw Patrol
  6. Conclusie

Hoe brengen tekenfilms zoals Paw Patrol de ontwikkeling van kinderen in gevaar?

ipad-peuter-tablet-schermtijd

1. De fascinatie van Paw Patrol

Paw Patrol is meer dan zomaar een tekenfilm. Met zijn kleurrijke personages en spannende avonturen boeit het kinderen over de hele wereld. Het bijbehorende Paw Patrol speelgoed en zelfs Happy Meal speelgoed van McDonalds, met de Paw Patrol karakters, dragen bij aan deze fascinatie.

2. Overprikkeling door tekenfilms zoals Paw Patrol

Hoewel tekenfilms zoals Paw Patrol vermakelijk en soms zelfs leerzaam kunnen zijn, bestaat er een gevaar van zintuiglijke overbelasting voor jonge kinderen. Het constante bombardement van felle kleuren, snelle bewegingen en harde geluiden kan overweldigend zijn voor een jong kind en kan leiden tot rusteloosheid, slaapstoornissen en zelfs gedragsproblemen. Dit wordt overstimulatie genoemd.

Overprikkeling kan ervoor zorgen dat de hersenen van jonge kinderen moeite hebben om belangrijke van onbelangrijke informatie te onderscheiden. Het kan ook het vermogen van het kind aantasten om zich te concentreren en op te letten, omdat de hersenen voortdurend proberen de stortvloed aan visuele en auditieve prikkels te verwerken. Bovendien kan zo'n overdaad aan prikkels de natuurlijke ontwikkeling van creativiteit en verbeelding verstoren, omdat het kind minder tijd heeft voor ongestructureerd, vrij spel en verkenning van de omgeving. Vaak ontwikkelen jonge kinderen die worden blootgesteld aan overmatige overstimulatie een flegmatieke persoonlijkheid in hun latere kinderjaren. Dit kan zelfs leiden tot stoornissen in sociaal gedrag.

Het is belangrijk dat ouders tekenfilms zoals Paw Patrol verantwoord gebruiken en beperken. Een evenwichtige mix van schermtijd en andere activiteiten kan een gezonde cognitieve ontwikkeling bevorderen en het risico op overbelasting door prikkels minimaliseren.

Volgens het federale ministerie voor Gezinszaken, Senioren, Vrouwen en Jeugd mogen kinderen tussen 3 en 5 jaar niet meer dan 30 minuten televisie per dag kijken. Dit geldt natuurlijk ook voor het gebruik van andere media zoals YouTube op een tablet of apps op een smartphone. Kinderen tussen 6 en 9 jaar mogen niet meer dan 45 minuten televisie kijken of vergelijkbare media per dag gebruiken en kinderen ouder dan 10 jaar niet meer dan 60 minuten. Kinderen jonger dan 2 jaar zouden helemaal geen schermtijd moeten hebben.

3. Alternatieven voor tekenfilms zoals Pow Patrols

Er zijn veel nuttige alternatieven voor tekenfilms die je kind kunnen helpen kalmeren, plezier maken en "stoom afblazen". Het is belangrijk dat peuters en baby's niet overweldigd worden en dat hun hersenen niet overprikkeld raken. Montessori-speelgoed en houten babyspeelgoed zijn geweldige manieren om de creativiteit en onafhankelijkheid van je kind aan te moedigen. Bijvoorbeeld de Klimdriehoek met glijbaan is prachtig activiteitenspeelgoed voor baby's en peuters. De kleintjes kunnen zich heerlijk bezighouden met dit houten speelgoed. Spelenderwijs ontwikkelen ze hun motoriek, creativiteit en zelfvertrouwen. Ontdek nu de klimdriehoek met glijbaan!

pikler-klimdriehoek-glijbaan-moeder-baby

RICKI RACKA®

Klimdriehoek met glijbaan

meer-informatie-button-klimdriehoek

4. De druk van "momshaming"

Als ouders willen we het beste voor onze kinderen. Maar soms voelen we ons onder druk gezet of zelfs beschaamd als we ons kind voor de tv zetten om een paar minuten rustig te zijn. Dit fenomeen, bekend als "momshaming", kan ons het gevoel geven dat we gefaald hebben. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat elke ouder pauzes nodig heeft. Het is belangrijk om te voorkomen dat we in een vicieuze cirkel terechtkomen en daardoor overmatig gebruik van tekenfilms of soortgelijke media, bijvoorbeeld op de tablet of smartphone. Door stress in het dagelijks leven of op het werk mag het niet komen tot een regelmatige "immobilisatie" van het kind door het kijken naar tekenfilms.

5 Keith Chapman - De man achter Paw Patrol

Keith Chapman, de bedenker van Paw Patrol, is een goed voorbeeld van hoe je succesvol kunt zijn met kinderentertainment. Met zijn creativiteit en zakelijk inzicht heeft hij een merk gecreëerd waar kinderen over de hele wereld dol op zijn. Maar wat doet hij met zijn rijkdom? Volgens een artikel in Time investeert hij veel van zijn rijkdom in onroerend goed en kunst, terwijl hij doorgaat met het ontwikkelen van nieuwe ideeën voor kinderentertainment. Zou het niet mooi zijn als zo'n succesvolle, rijke en getalenteerde man zijn geld in de toekomst zou verdienen met een zinvolle en meer educatieve kinderactiviteit?

6 Conclusie

Als ouders is het onze taak om het beste voor onze kinderen te willen en tegelijkertijd rekening te houden met onze eigen behoeften. Maar een verantwoord gebruik van tekenfilms zoals Paw Patrol is erg belangrijk voor een optimale ontwikkeling van je kind. Maar vergeet niet dat je niet alleen bent - we halen allemaal het beste uit deze uitdagende maar lonende reis die ouderschap heet.

Lees voor meer inspiratie ook ons blogartikel: Babybedjes: Bell Kink over duurzaam ontwerp

×