baby-in-babybett

Babybedje Perfect Voorbereid: Veilig en rustig slapen

Van de experts van Studio Belize® - Ontwerpstudio voor kinderproducten:

Hallo en welkom! Vandaag duiken we in een belangrijk onderwerp voor alle nieuwe ouders: Hoe maak ik het babybedje gezellig en veilig? Laten we samen ontdekken wat de beste en veiligste plek voor je baby is om te slapen en belangrijke aspecten van accessoires en het ontwerp van het bed doornemen.

Inhoud

  1. Basisuitrusting: Matras en bedgrootte
  2. De slaapomgeving van je baby: Wat hoort er in het babybedje?
  3. De optimale locatie van het babybed
  4. De extra's: Nest en luifel
  5. Conclusie

Hoe richt je de baby perfect?

baby-wieg-

1. Basisuitrusting: matras en bedmaat

Het eerste waar je aan moet denken is de juiste maat en het juiste materiaal voor het babybedje. Standaardmaten voor matrassen voor babybedjes zijn 70 x 140 cm en 60 x 120 cm, die je baby genoeg ruimte en comfort bieden. Zorg ervoor dat het matras stevig is en dat er geen ruimte is tussen het bedframe en het matras - als je twee vingers in deze ruimte kunt steken, is het al te breed! Een spleet moet vermeden worden om veiligheidsredenen. Baby's kunnen met hun benen, armen of zelfs hun hoofd vast komen te zitten in zo'n spleet. Dit kan leiden tot verwondingen of, in extreme gevallen, zelfs verstikking.

duurzaame-babyproducten-design

De matras voor babybedjes mag niet te zacht zijn. Materialen zoals kokosvezel of natuurlatex zijn ideaal. Je baby zal er maximaal 2 cm in wegzakken. Deze materialen reguleren warmte en vocht op natuurlijke wijze.

Om het bedje van je baby knus te maken, zijn natuurlijke zachte materialen zoals biologisch katoen ideaal. Het is knus en bijzonder vriendelijk voor de huid. Biologisch katoen is heerlijk voor het beddengoed van het babybedje.

2. Babyslaapomgeving: Wat hoort er in het babybedje?

Minder is meer hier. Alleen een geschikte babymatras en je baby horen in het bed. Al het andere dat de luchtwegen kan bedekken, hoort er niet in. Knuffeldieren, kussens, dekens, bont, enz. horen de eerste levensjaren niet in het bedje van de baby.

Waarom horen lams- of schapenvachten niet in het bed van de baby? De temperatuurregeling van baby's werkt nog niet zo goed als die van volwassenen. Het gebruik van schapenvachten of lamsvachten als slaapoppervlak kan een opeenhoping van warmte veroorzaken, wat het risico op plotselinge wiegendood verhoogt. Koste wat kost vermijden!

3. De optimale locatie van het babybedje

Idealiter wordt het babybedje in de slaapkamer geplaatst, dicht bij je eigen bed. Zo kan je baby je zien en horen, wat samen met de geur van de moeder een kalmerend effect heeft. De korte afstand is handig als je 's nachts moet opstaan om je baby te halen voor borstvoeding. Het wiegje mag niet te dicht bij het raam staan. Dit voorkomt tocht en de bijbehorende gezondheidsrisico's. In tochtige omgevingen kan een luifel veiligheid en comfort bieden. Het babybedje moet ook zo geplaatst worden dat de baby niet bij stopcontacten of gevaarlijke voorwerpen kan komen.

Boven het babybedje moet het vrij blijven en er mag niets boven hangen. Waarom?

1) Alles wat boven het bed van de baby hangt of staat, kan naar beneden vallen en de baby in gevaar brengen
2) Planken of voorwerpen die boven het bed van de baby hangen, kunnen de baby een druk gevoel geven. "Deze voorwerpen kunnen de slaap van de baby belemmeren".

ledikanten-sale-babybedjes

4. De extra's: Nest en luifel

Nestjes en luifels zijn inderdaad controversiële extra's voor het babybedje die de slaap van je baby kunnen verbeteren, maar ook een veiligheidsrisico kunnen vormen. Maar wanneer zijn ze nuttig en waar moet je op letten? Wat zijn de voor- en nadelen?

Nest voor het babybedje

Wat is een nestje voor het babybedje? Het nestje is een rand voor het babybedje dat meestal aan het frame of de spijlen van het babybedje wordt bevestigd. Het is meestal gemaakt van zachte stof.

Het nest imiteert de baarmoeder van de moeder en geeft de baby een gevoel van geborgenheid. Het voordeel van het nestje is dat het pasgeborenen beschermt tegen veel nieuwe omgevingsinvloeden en zo bijdraagt aan een rustigere slaap voor de baby.

Een nestje wordt meestal gebruikt tussen de geboorte en de leeftijd van 4-6 maanden.

Waarom kan het gebruik van een nestje in een babybedje gevaarlijk zijn?

Het materiaal dat de wieg omringt kan de luchtcirculatie verstoren, waardoor de baby onbedoeld oververhit raakt - dit kan het risico op plotselinge wiegendood verhogen.

Let bij het gebruik van nestjes vooral op het materiaal en de luchtdoorlatendheid.

Luifel voor het babybedje

Een luifel voor het babybedje lijkt op een luifel en is een decoratief stuk stof dat aan het babybedje wordt bevestigd om de slapende of in slaap vallende baby te beschermen tegen externe prikkels.

De luifel voor het babybedje kan bijdragen aan een rustige slaap, vooral overdag, omdat het de baby afschermt van externe prikkels. Dit kan vooral gunstig zijn in de eerste levensmaanden, wanneer de baby nog veel tijd in bed doorbrengt. De luifel beschermt de baby bijvoorbeeld tegen zonnestralen en helpt zo om in slaap te vallen.

Net als bij nestjes zijn er veiligheidsrisico's bij het gebruik van luifels voor babybedjes. Als de materialen en modellen niet geschikt zijn, kan er lucht in het bedje van de baby komen en bestaat ook het risico dat de kap het gezicht of lichaam van de baby bedekt. Dit kan leiden tot oververhitting en het terugademen van CO2 door de baby.

5. Conclusie

Veiligheid, comfort, kwaliteit en design zijn de belangrijkste kenmerken bij het kopen van een babybedje, accessoires of zelfs bij het ontwerpen ervan. De slaap van een baby is essentieel voor zijn ontwikkeling en daarom is een verstandig ingerichte slaapplaats van groot belang voor zowel het kind als de ouders. Een perfect ingericht babybed is de beste voorwaarde voor een veilige en rustgevende slaap.

Op zoek naar het perfecte speelgoed? Lees ons blogartikel: 5x redenen: Waarom een klimdriehoek zinvol is

×